Velkommen til Demokratiuka i Kristiansand


         

Forum for Tro -og Livssyn sammen med Kristiansand kommune og andre aktører inviterer til årets viktigste konferanse

Dato: Onsdag 03 mai – torsdag 04 mai 2023

Sted: Universitetet i Agder, Kristiansand

Forum for Tro -og Livssyn Kristiansand inviterer til to dagers konferanse der det skal skapes viktige dialoger om demokrati, religion, menneskerettigheter og ytringsfrihet

Onsdag 03 mai – LHBT+ i Europa

Under konferansedag 1 ønsker FTL sammen med Kristiansand kommune og andre aktører, å løfte frem en bevissthet omkring fordommer og fordømmelse som ofte oppstår i møte mellom religiøse mennesker og mennesker som identifiserer seg som LHBT+. Vi skal lytte til historier og få faglig kunnskap om hvordan situasjonen er for LHBT+ i Norge og i Europa.

Program:

Klokken: 10:30     Sted: Universitetet i Agder, Campus Kristiansand

Innsjekk og registrering av påmeldte

Klokken: 11:00 – 13:00

Den Norske Helsingforskomite har foredrag om Anti LHBT+ Playbook som omhandler strategier som blir brukt til å begrense rettighetene og synligheten av LHBT+ mennesker.

Klokken: 13:00 – 13:45

Lunsj

Klokken: 13:45 – 14:30

Innledning: Hanne Kro Sørborg

Min historie: Simon Stisen

Han var en ung, vellykket pastor i en pinsemenighet på Sørlandet, han hadde jentekjæreste, og alt var på plass i livet hans. – Bortsett fra denne hemmeligheten han bar på. Nå er der ingen hemmelighet lenger. Nå har han flyttet til Østlandet, blitt kjæreste med en mann, en kjent, profilert politiker og blir plutselig sett av hele Norge. Han driver podkasten «Størst av alt», der han lar flere slippe til med sine historier omkring legning og identitet. I podkasten lar han oss møte menneskene bak fortellingene. Simon er fortsatt kristen, og hans gudstro er fremdeles viktig for ham. Han vil dele med oss litt av sin reise, og hvordan det kan oppleves å tilhøre to, til tider motstridende, miljøer samtidig.

Klokken: 14:30-14:45

Pause

Klokken 14:45-15:30

Faglige perspektiver: Den enes trosfrihet, den andres smerte?

Cato Gulaker (førsteamanuensis i teologi) og Hildegunn M. T. Seip (førsteamanuensis i psykologi), Ansgar Høyskole

Fra teologien skal vi få høre om ulike teologiske forståelser av kjønn og samliv, og hvordan de utspiller seg i religiøst liv. Videre deler Cato noen etiske refleksjoner rundt disse posisjonene og deres konsekvenser for andre.

Fra psykologien lærer vi om minoritetsstress, og betydningen av innenforskap og utenforskap. Hildegunn vil også si noe om hvordan interseksjonalitet (krysningspunktene mellom gruppetilhørigheter) kan belyse de spesifikke utfordringene med å være både skeiv og troende.

Samtale og spørsmål etterpå. Den akademiske økten er planlagt av en faggruppe fra Ansgar Høyskole, Arkivet/Plattform, NLA og Senter for likestilling ved UiA.

Klokken 15.30-16:00

Pause

Klokken: 16:00-16:45

Panelsamtale

I panelet er domprost Fred Henry Berg, Ingrid Rosendorf Joys (STL), Umar Al Qadri (en ledende muslimsk tenker i Irland) og Shaykha Noshin Gul. Ordstyrer er Christian Lomsdalen, Sentralstyreleder i Human-Etisk Forbund.

Vi ønsker at panelsamtalen skal åpne opp for refleksjoner som ikke slutter når dagen er over, men som kan bli begynnelsen eller fortsettelsen, på en prosess som kan hjelpe ulike grupper til å kunne respektere hverandre som likeverdige mennesker.

Klokken: 16:45-17:00

Spørsmål og svar Klokken: 17:00 Avslutning

Adresse: Universitetet i Agder, Campus Kristiansand
Påmelding:  https://rvtssor.no/kurs/1184/

 

 

MEET konferanse torsdag 4. mai

Klokken: 09:00 – 12:00
Kvinner i Islam

Sesjon A – Muslimske kvinners utfordringer og muligheter

Er frihetene vi forventer i Europa begrenset for kvinner med muslimsk tro eller en misforståelse av europeiske verdier. Et panel av europeiske kvinner fra Frankrike, Østerrike, Norge og Finland

Sesjon B – Muslimske kvinners stemmer i den demokratiske prosessen

Sterke muslimske kvinners stemmer i det offentlige rom, som kjemper for demokrati og gjør en forskjell for alle lokalsamfunn. En paneldiskusjon fra kvinner fra Belgia, Holland, Tyskland og Danmark

Klokken: 12:00 – 12:45

Lunsj

Klokken: 12.45 – 15:00

Sesjon C – Hatefulle ytringer og islamofobi – med utgangspunkt i Malmø

Etter koranenbrenningen i ulike nordiske byer stilles det spørsmål ytringsfrihetens grenser strukket for langt? Hvordan skal samfunnet og det muslimske miljøet forholde seg til dette.

Det blir et panel satt sammen av en representant fra Malmø kommune, Politiet i Malmø, Muslimske ledere i Malmø og ledere i frivilligheten i Malmø.

Sesjon D – Digitalt demokrati – hvordan forstå fremveksten av hat på nett rettet mot det muslimske miljøet.

Forskningsfunn av gjort av Kristiansand kommune i samarbeid med Nordic Safe Cities og Gjensidigestiftelsen.

Paneldiskusjon fra deltakere fra Danmark, Østerrike, Hungry, Irland og Hellas

Klokken: 15:00

Avslutning

Adresse: Universitetet i Agder, Campus Kristiansand

Påmelding: https://rvtssor.no/kurs/1182/

 

Samarbeidsaktører

 

Dette arrangementet mottar tilskudd fra